vineri, 12 iunie 2015

Informatii pentru concurs

Autori: - Coman Daniel
           - Gurgu Marius
           - Maria Andrei Cristi
Clasa: a XI-a
Varsta: 17 ani
Institutia: Colegiul National "Ienachita Vacarescu"
Sectiune: blog

joi, 11 iunie 2015

Simplitate

Dincolo de campanii, prevenire, statistici si articole se afla viata. Noi suntem cei care decidem daca ajungem dependenti de droguri sau incercam sa ne rezolvam problemele pe alte cai. In final totul se rezuma la o simpla decizie intre libertate si captivitate, dar cu o influenta inimaginabila asupra vietii fiecaruia. Aparent, totul este simplu: nu consuma droguri.


De ce recurg oamenii la consumul de droguri?

Pentru a preveni utilizarea drogurilor,este necesara intelegerea motivelor pentru care oamenii decid sa recurga la aceasta decizie.
Conform mai multor studii care au avut ca scop studierea acestei probleme, s-a ajuns in majoritatea cazurilor la concluzia ca o persoana decide sa foloseasca droguri datorita cel putin unuia dintre factorii urmatori:

1.Persoana respectiva sufera de depresie,tulburare afectiva bipolara (cunoscuta si ca psihoza maniaco-depresiva), boli psihice si/sau anxietate sociala

2.Persoana respectiva incearca sa scape de stres

3.Persoana respectiva incearca sa uite de una sau mai multe amintiri (in general din copilarie)

4.Persoana respectiva urmeaza exemplul unei cunostinte/unui om pe care il respecta

5.Persoana respectiva nu realizeaza riscul pe care il presupune utilizarea drogurilor


*Se poate observa ca in mare parte din cazurile care duc la dependenta de droguri,aceasta ar fi putut fi evitata...(psiholog,terapie, informare, etc.)


Prevenirea

Intr-adevar, prevenirea este cel mai eficient tratament. Ca sa demonstram acest lucru este de ajuns sa facem observatia ca in lume consumatorii de droguri sunt mai putini ca cei liberi de sub tirania dependentei. Prevenirea se bazeaza pe programe special concepute, puse in  aplicare de ONG-uri sau institutii statale, cu menirea de  a reduce riscul cresterii numarului de dependenti in spatiul national sau local.

joi, 4 iunie 2015

Definirea drogurilor legale

Extinzand definitia dorgurilor, orice substanta care provoaca dependenta si afecteaza organismul pe termen lung poate fi considerat drog. Ca atare, alcoolul si tutunul nu ar trebui trecute cu vederea, mai ales ca fiind legale, sunt cele mai consumate droguri din cate exista.   Cantitatea si frecventa consumului joaca un rol important (mai ales in cazul alcoolului), dar in niciun caz bauturile alcoolice si tigarile nu ar trebui confundate ca simple stimulente.

De ce este importanta prevenirea?

In majoritatea cazurilor in care oamenii iau contact cu drogurile, dependenta cauzata de acestea este asa intensa, incat consumatorii nu se mai pot opri, avand ca rezultat adevarate tragedii.
Astfel, cea mai usoara cale de combatere a drogurilor este neconsumarea lor.